ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΆΝΘΗ

 

Το 11o World Philosophical Forum στην καρδιά της Αθήνας

 Συνέντευξη  στη Μαρία  Άνθη

 

 Ο Δρ Στέφανος Βογαζιανός – Roy, Πρόεδρος του Ελληνικού κεντρικού παραρτήματος του World Philosophical Forum και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στη Φλόριντα, μας μιλάει για τη σπουδαιότητα της Φιλοσοφίας ανά τον κόσμο και την ανάδειξή της, στο Παγκόσμιο αυτό Φόρουμ για τη Φιλοσοφία, που θα γίνει στην Αθήνα στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2020

Δρ. Στέφανος Βογαζιανός – Roy. Εθνολόγος 
Μόνιμο Μέλος Γενικού Συμβουλίου Παν/μίου Γλασκώβης Μ.Βρετανίας. 
Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, 
μέλος Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Florida, USA


Ο κύριος άξονας προβληματισμού του 11ου Συμποσίου Διαλεκτικής Φιλοσοφίας του WPF συμπυκνώνεται στον τίτλο του που είναι ” Η Φιλοσοφία σαν εργαλείο επίλυσης ατομικών, κοινωνικών και παγκόσμιων προβλημάτων και προκλήσεων “.

Η μεγάλη γιορτή αυτή της φιλοσοφίας, επιβραβεύει μοναδικά επιτεύγματα στις τέχνες και τα γράμματα. Η οικουμενικότητα, ο διεθνής χαρακτήρας του με ετήσια συμπόσια φιλοσοφίας που αριθμεί σε 59 και πλέον έθνη. Η αυτόνομη και πολιτισμική, διεπιστημονική και εκπαιδευτική οντότητα που έχει, προσδίδουν μια άλλη διάσταση στη φιλοσοφία. Εκείνη που θα προσφέρει στον Άνθρωπο, τη διαχρονική αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων ηθικών και πρακτικών μέσω των ιδεών.


– Κε Roy, το 11th World Philosophical Forum αναμένεται να διεξαχθεί πολύ σύντομα από τις 13 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και θα λέγαμε ότι τείνει να γίνει θεσμός πια, είναι μια μεγάλη γιορτή της φιλοσοφίας με παγκόσμια δράση και εκεί αναδεικνύεται η φιλοσοφία σε όλες τις πτυχές της μιλήστε για αυτό το χαρακτήρα του WPF και τι σκοπό έχει;

 

 

– Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μεταφέρω στους αναγνώστες σας, συμβατικούς και μη , κάποιες πληροφορίες για το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ (World Philosophical Forum , WPF, https://wpf-unesco.org/ ) .

Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας ,θα ήθελα να ενημερώσω όσους ακούνε ή διαβάζουνε αυτή την συνέντευξη ότι το εφετινό 11ο Συμπόσιο Διαλεκτικής/Πρακτικής Φιλοσοφίας του WPF θα διεξαχθεί στον Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ,πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8 , την Τρίτη και Τετάρτη 13 και 14 Οκτωβρίου αντίστοιχα με ώρες συνεδριών 10πμ-2μμ και 3μμ -7μμ με πολιτιστικό πρόγραμμα 7.30μμ-9μμ.

Βλέπετε , σε μια προσπάθεια περιστολής των κρουσμάτων του Covid-19 στην Αττική, ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ δεν επιτρέπει την συνάθροιση ατόμων στον ίδιο κλειστό χώρο πέραν των δύο ημερών με αποτέλεσμα η αρχική συμφωνία της τετραήμερης διάρκειας του Συμποσίου να μετατραπεί σε διήμερη. Τώρα στο ερώτημά σας . Ο χαρακτήρας του W.P.F που ιδρύθηκε πριν 11 χρόνια στην Αθήνα από τον Ρώσο Φιλέλληνα και Φιλόσοφο Δρα Κοντράσιν σαν ΜΚΟ και τώρα αποτελεί αυτόνομη πολιτισμική ,διεπιστημονική και εκπαιδευτική οντότητα που αριθμεί πλέον 59 εθνικά παραρτήματα ανά τον Κόσμο με ετήσια Συμπόσια Φιλοσοφίας σε διάφορες χώρες και το καταληκτικό του Συμπόσιο πάντα στην Αθήνα μέσα στον Οκτώβριο , συνίσταται σε τρεις κύριους άξονες.

Πρώτον. Στο να εστιάζει κυρίως στην πρακτική διάσταση της Φιλοσοφίας , δηλαδή να εκμαιεύει τις συμβουλές και την όλη αρωγή που μπορούν οι διάφορες Φιλοσοφικές Σχολές και κυριώτατα η Κλασσική Ελληνική Φιλοσοφία ,να προσφέρουν στον Άνθρωπο στην διαχρονική αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων ηθικών και πρακτικών, όπως οικογενειακά κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα ,διαπροσωπικές σχέσεις, θρησκευτικοί-πολιτισμικοί φανατισμοί , ασύστολη κερδοσκοπία, οικολογική ισορροπία ,πολεμικές συρράξεις κ.α

Δεύτερον. Στην προσπάθεια δημιουργίας μίας παγκόσμιας συνείδησης και νοοτροπίας για όλους τους ανθρώπους του Κόσμου , δηλαδή μίας συνείδησης που να αίρεται υπεράνω κάθε είδους φυλετικού ,πολιτισμικού – θρησκευτικού και άλλης φύσης φανατισμού και μισαλλοδοξίας και να διέπεται από ανθρωπιστικά ιδεώδη, ίση αντιμετώπιση όλων και οικολογική ευαισθησία. Ονομάζουμε άτομα που διαθέτουν ή αποκτούν τέτοια συνείδηση και νοοτροπία, Πολίτες του Κόσμου του 21ου αιώνα.

Τρίτον. Στην παροχή βήματος και εν γένει λόγου όχι μόνο σε επιστήμονες Φιλόσοφους αλλά σε κάθε ένα, ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή επιτηδεύματος , που επιθυμεί να συμβάλλει στην προσπάθεια των ανωτέρω δύο στόχων και κατατάσσει την προσφορά και πρόοδο του συνόλου υπεράνω της ατομικής προόδου.

Βράβευση στο πλαίσιο του WPF 

– Κε Roy, επιβραβεύετε κάποιες εργασίες από το χώρο του βιβλίου, των γραμμάτων, των τεχνών. Θα λέγαμε ότι ο άριστος παίρνει την επιβράβευση που του αξίζει, για την πρωτοτυπία του και αυτό του το αναγνωρίζεται. Δεν είναι μόνο η διάδοση των ιδεών είναι ότι έχετε θέση για την έρευνα και όχι μόνο τη Φιλοσοφία. Έχετε ξεχωρίσει φέτος κάποιες εργασίες;

 

Είναι αλήθεια ότι το W.P.F επιβραβεύει την σημαντική κοινωνική προσφορά ατόμων ή Ιδρυμάτων σε οιαδήποτε μορφή αυτή παρουσιάζεται , όταν αυτή συμβάλλει αποδεδειγμένα στην βελτίωση των προϋποθέσεων ή των συνθηκών για ποιοτικότερη διαβίωση κοινωνικών ομάδων. Έχουμε ήδη βραβεύσει άτομα και Οργανισμούς που κρίναμε ότι προσέφεραν ουσιαστικά στην κοινωνική ανέλιξη . Για το εφετινό Συμπόσιο έχουμε προκρίνει για βράβευση με τα αναφερθέντα κριτήρια τους κ.κ

1. Δρ. Σταμάτιος Γεωργούλης, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου

2. Δρ. Βασίλειος Ζώτος, αρχιτέκτονα με διεθνή καταξίωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πρόεδρο του Συλλόγου εν Ελλάδι των αποφοίτων Βρετανικών Παν/μίων

3. Κος. Αναστάσιος Σαλαπάτας, προϊστάμενος βιβλιοθήκης του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”,

4. Δρ. Αθηνά-Δέσποινα Πόταρη, Ερευνήτρια Ελληνικής Φιλοσοφίας, (Παν/μίου Harvard)

5. Δρ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, εξέχοντα καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

6. Κος. Απόστολος Τζίτζας, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων,

7. Κος. Κωνσταντίνος Καρούσος, λογοτέχνης, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

8. Κα Βασιλική Αποστολίδη, σύμβουλος και συνεργάτις του Ελληνικού W.P.F σε εκπαιδευτικά και επιστημονικά θέματα και σύνδεσμο μεταξύ W.P.F και σημαντικών μονάδων της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο κύριος άξονας προβληματισμού του 11ου Συμποσίου Διαλεκτικής Φιλοσοφίας του WPF συμπυκνώνεται στον τίτλο του που είναι ” Η Φιλοσοφία σαν εργαλείο επίλυσης ατομικών ,κοινωνικών και παγκόσμιων προβλημάτων και προκλήσεων “. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η

θεματική προσφέρει μία ιδιαίτερα ευέλικτη δυναμική προσέγγισης μείζονων ατομικών και συλλογικών προβλημάτων της εποχής μας γιατί δεν περιορίζεί ούτε τις αφετηρίες εντοπισμού και διαχείρισης τέτοιων προβλημάτων ούτε το βεληνεκές τους αλλά ούτε και τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους.

Αντίθετα συνιστά μία πρόκληση για όλες τις επιστημονικές , εκπαιδευτικές και γενικότερα επαγγελματικές ειδικότητες να προβληματισθούν πάνω στις φόρμουλες αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις ,η κοινωνική εναρμόνιση εγγενών και μεταναστευτικών ομάδων, η προστασία του περιβάλλοντος, η ματαιότητα της άκρατης κερδοσκοπικής νοοτροπίας που μαθηματικά οδηγεί σε επιδεινούμενα ψυχολογικά κενά μέσω της ακατάσχετης τάσης πλουτισμού που ποτέ δεν κορέvνυται ,οι πολεμικές συρράξεις και φυσικά η λελογισμένη και ισορροπημένη αντιμετώπιση ενδημικών φαινομένων όπως ο Covid-19 στην παρούσα διεθνή συγκυρία.








– Μιλήστε μας λίγο για τα στελέχη και τους συνεργάτες σας, καθώς και ποιο είναι το πνεύμα όλης αυτής της συνεργασίας και της σύμπραξης με τη στήριξή τους;


Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνεργάτες του WPF εδώ και στο εξωτερικό. Αναφορικά με το Ελληνικό WPF , στο παρόν ΔΣ υπάρχουν άτομα των οποίων η προσφορά στο WPF μπορεί να θεωρηθεί από αξιόλογη έως ιδιαίτερα σημαντική και τέτοια είναι ο Κος Πάρις Κατσίβελος, ηθοποιός και καθηγητής Δραματικών Σολών και Ποιοτικής Δημοσιογραφίας του Αυστριακού Παν/μίου Duke ο οποίος είναι επικεφαλής του Πολιτισμικού προγράμματος του WPF και έχει εμπλουτίσει τα Συμπόσιά του από τότε που συμμετέχει με θαυμάσια πολιτιστικά -καλλιτεχνικά προγράμματα.


Ο κος Ανδρέας Γιαννουλόπουλος ,διαπρεπής καρδιολόγος, οργανωτής του πρόσφατου εξαιρετικά επιτυχημένου διαδικυακού Συνεδρίου πάνω στην ευρύτερη προβληματική αντιμετώπισης του covid 19 παγκοσμίως, ο κος Βασίλειος Γκίκας ,παν/μιακός της Διεθνούς Ιστορίας και Ιστορίας της Οικονομίας και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.

Η κα Μαρία Ρετάλη ,διαπρεπής και βραβευμένη διεθνώς εικαστικός και ποιήτρια που διαχειρίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία την διαδικτυακή προβολή του WPF, ο κος Γεώργιος Σαράφογλου διαπρεπής ερευνητής της προέλευσης της Ελληνικής γλώσσας και πρωτοπόρος μίας επαναστατικής θεωρίας για την καταγωγή της, ο οποίος έχει συντελέσει τα μέγιστα στην βελτιστοποίηση των Δημοσίων Σχέσεων του WPF, ο κος Ιωάννης Γαλάνης , πρόεδρος των Ενώσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης με κομβική συμβολή στον τομέα της μηχανογράφησης των υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων του WPF καθώς και στον ευρύτερο οργανωτικό τομέα.


Η κα Αικατερίνη Γκαγκαράκη , δικηγόρος,βραβευμένη λογοτέχνις και από τα παλαιότερα και συνεπέστερα στελέχη του WPF, και ο Κος Γεώργιος Τσιπάς , εκλεκτός πολιτικός μηχανικός και φιλόλογος .γνωστός για την δυναμική του συμμετοχή στον αγώνα της προώθησης δίκαιων αιτημάτων σημαντικών κοινωνικών ομάδων .

Το πνεύμα συνεργασίας μας διέπεται από τη Φιλοσοφία του ότι όλοι θεωρούμε εαυτούς Πρώτους Μεταξύ Ίσων τόσο εντός του WPF όσο και εκτός αφού βέβαια είμαστε όλοι θιασώτες της αντίληψης της παγκόσμιας συνείδησης περί ισότητας όλων των ανθρώπων μεταξύ τους.

Στον οργανωτικό τομέα λειτουργούμε βάσει του καταστατικού μας με αρχαιρεσίες και κατανομή αρμοδιοτήτων που τηρούνται από όλους για λόγους οργανωτικής τάξης και επιτυχίας . Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία που έχει δομηθεί πάνω στον αμοιβαίο σεβασμό ,στην λογική ότι ο καθένας μας λειτουργεί στον τομέα που του έχει ανατεθεί και στην αμοιβαία καλή θέληση και εμπιστοσύνη μεταξύ μας και βέβαια στην ορθότητα του αγώνα που διεξάγουμε .

Θα ήθελα να προσθέσω στους εκλεκτούς, εξωδιοικητικούς, συνεργάτες του W.P.F εσάς που έχετε συμβάλλει σημαντικά στην προβολή του WPF μέσω της δημοσιογραφικής κάλυψης που μας παρέχετε, κάτι που έχει μεγάλη σημασία και εκτιμάται ιδιαίτερα από όλους μας, και τον Κο Ηλία Τσώνη, έμπειρο καθηγητή Αγγλικών, για τη συμβολή του στον μεταφραστικό τομέα των Συμποσίων καθώς και στην Αγγλική μετάφραση του καταστατικού του Ελληνικού W.P.F.

Στελέχη και συνεργάτες του Ελληνικού Παραρτήματος του WPF

– Δώστε μας το προφίλ του W.P.F γενικότερα, καθώς έχει ανά τον κόσμο πολλά παραρτήματα και η Φιλοσοφία είναι παγκόσμια, εσείς παρευρίσκεστε πολλές φορές κι εκτός Ελλάδος με ομιλίες σας και εργασίες όπου κάνετε, θαρρώ πως το δίκτυο σας όλο και μεγαλώνει;


Το W.P.F ξεκίνησε στην Αθήνα το 2009 και έκανε το πρώτο του Συμπόσιο το 2010 στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής ,όπως και την επόμενη χρονιά ,με μεγάλη επιτυχία από πλευράς συμμετοχής και ανακοινώσεων. ́Έχει την μόνιμη υποστήριξη της διεθνούς UNESCO , της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παν/μιακών Φιλοσόφων ,της Ελληνικής και Ρωσικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και του παν/μίου Λομονόσοφ της Ρωσίας . Σας είπα στην αρχή τους τρεις βασικούς πυλώνες της προσωπικότητάς του και των στοχεύσεών του.

 

Στα χρόνια που ακολούθησαν ίδρυσε 59 εθνικά παραρτήματα που καλύπτουν τις τέσσερις ηπείρους του πλανήτη με πολυπληθέστερα αυτά της Μαλαισίας ,των Φιλιππίνων ,της Ινδίας και της Ινδονησίας. Μην απορείτε που τα ισχυρότερα παραρτήματα είναι εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ γιατί ,αν και το W.P.F διαθέτει παραρτήματα στις ΗΠΑ και σε χώρες όπως η Βρετανία , η Ρωσία ,η Αυστρία , η Σλοβενία και η Ολλανδία, ο κατ’ εξοχήν Δυτικός Κόσμος είναι στρατευμένος στην παραδοσιακή/επιστημονική Φιλοσοφική προσέγγιση που περιορίζεται στην θεωρητική , σχολαστική όπως την αποκαλούμε στο W.P.F θεώρηση και εξέταση των Φιλοσοφικών Σχολών σε αντίθεση με μας στο WPF που εστιάζουμε στην Πρακτική παράμετρό της.


Αυτό η συντηρητική περιχαράκωση δεν συμβαίνει στις κοινωνίες των χωρών της Ασίας και της Αφρικής και σε συνδυασμό με το ότι γενικά η Φιλοσοφία εκεί δεν έχει να επιδείξει σοβαρό Ιστορικό παρελθόν τόσο στον παν/μιακό όσο και στον εκτός αυτού χώρο, οι χώρες σ’ αυτές τις ηπείρους “αγκάλιασαν” την πρωτοβουλία του WPF πολύ περισσότερο απ’ ότι οι ομόλογές τους στο Δυτικό Κόσμο. Από τα ταξίδια μου στη Μαλαισία σαν ένας από τους τρείς επίσημους προσκεκλημένους του Ελληνικού W.P.F για να μιλήσω και να ηγηθώ πάνελ στον εκεί εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Φιλοσοφίας καθώς και από την πρόσκλησή μου να συγγράψω άρθρο για τον συλλεκτικό τόμο The Mind of Philosophy όπου συμμετείχαν πενήντα διαπρεπείς παν/μιακοί απ’ όλο τον κόσμο ,μπορώ να σας βεβαιώσω ότι υπάρχουν θαυμάσιες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του WPF στην ευρύτερη Ασιατική αλλά και κατ’ επέκταση Αφρικανική ήπειρο.


– Ο Covid-19 πόσο επηρέασε όλες αυτές τις δραστηριότητες και πώς θεωρείτε ότι μπορούμε να ενεργήσουμε προκειμένου να προωθήσουμε ναι μεν τη φιλοσοφία αλλά και από την άλλη μεριά να μην κινδυνεύσουμε για όσο τουλάχιστον χρειάζεται κανείς να παίρνει μέτρα;


Ο Covid -19 ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο επερχόμενο Συμπόσιο Φιλοσοφίας του WPF τον Οκτώβριο του 2020 καθώς με τα μέτρα που εφαρμόζει ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ για την πρόληψη κρουσμάτων, περιεκόπησαν στο ήμισυ οι ημέρες του Συμποσίου. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι παρόμοιες επιπτώσεις υπήρξαν σε ημερίδες του WPF και σ’ άλλες χώρες. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με την ορθότητα κάποιων μέτρων και το γενικότερος εύρος τους , ο ιός αυτός είναι μία υπαρκτή απειλή με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων και οφείλουμε να λαβαίνουμε όλοι μέτρα προστασίας όσον αφορά εκδηλώσεις που αφορούν κοινωνικές συναθροίσεις, δηλαδή χρήση προστατευτικής μάσκας και τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης του 1.5 μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων σε τέτοιες συναντήσεις, όπως αναμένεται να γίνει και στο 11ο Συμπόσιο του WPF στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ τον Οκτώβριο.

Ανάμεσα σε στEλέχη κα συνεργάτες, τον κο Στέφανο Βογαζιανό – Ρόϋ και τη Γραμματέα Μαρία Ρετάλη, στη μέση διακρίνουμε τον κο Igor Kondrashin πρόεδρο του Παγκοσμίου Φιλοσοφικού Φόρουμ – WPF

‘Ένας άλλος στόχος είναι να εδραιώσουμε τα διαδικτυακά σεμινάρια για την διαμόρφωση της παγκόσμιας συνείδησης και νοοτροπίας, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του W.P.F όπως σας ανέφερα και πρέπει να σας πω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη αρχίσει στην Ινδονησία με πρωτοβουλία του προέδρου, του εκεί εθνικού παραρτήματος Δρος Muhammad Jeseus Chrisna που μ’ έχει προσκαλέσει να είμαι ένας από τους διδάσκοντες σ’ αυτά τα σεμινάρια τα οποία έχουν παγκόσμια συμμετοχή.

 

Ένας τρίτος στόχος είναι να διεθνοποιήσουμε το καταστατικό του Ελληνικού W.P.F ώστε να προσδώσουμε στο Ελληνικό παράρτημα που είναι και το ιδρυτικό του W.P.F την δυναμική που οφείλει να διαδραματίσει, μεταξύ των άλλων ,δεδομένου της ιδιάζουσας σημασίας που οφείλει να έχει η Ελλάδα σαν γενέτειρα της Φιλοσοφίας.

 

Κανένα καταστατικό εθνικού παραρτήματος δεν μπορεί να έχει νομική ισχύ σε άλλες χώρες λόγω των διαφορετικών νομοθεσιών σε κάθε χώρα, ωστόσο έχει ήδη γίνει διαμόρφωση του Ελληνικού καταστατικού, έτσι ώστε σε επίπεδο αρχαιρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο για να έχουμε ένα παγκόσμιο Δ.Σ καθώς και σε επίπεδο διευκόλυνσης συνεργασιών και πειθαρχικών διατάξεων, να υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτό και εφαρμόσιμο και από άλλα εθνικά παραρτήματα μέσα στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων του W.P.F αλλά και για να δρομολογηθούν συνεργασίες με μείζονα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού .

Ήδη έχει μεταφρασθεί στα Αγγλικά και αποσταλεί στην Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης, ενώ σύντομα θα αποσταλεί και σε άλλα ανάλογα Ιδρύματα και σε όλα τα εθνικά παραρτήματα.